A kiskukta féle piskóta receptje, kiskukta oldaláról másolva (lsd. linkek):
Hozzávalók a laphoz:
2 tojás
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)
0,75 dl tej
0,75 dl olaj
1/2 cs sütőpor
4 dkg cukor a tojáshabhoz
25 cm tortaforma
A cukrot kimérjük, keverőtálba tesszük, ráöntjük a tejet és az olajat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukros tejes tálba tesszük, a fehérjéket másik keverőtálba, teszünk hozzá pár csepp citromlevet, csipet sót, ezekkel hamarabb keményszik a habunk. Jó ha a tojás szobahőmérsékletű. A kakaót átszitáljuk, rámérjük a lisztet, rátesszük a sütőport, összekeverjük.
A tojáshabot felverjük, mikor már elég kemény hozzá adjuk a 4 dkg cukrot, ezzel jó kemény habbá verjük.
Az olajat, cukrot, tejet, tojássárgát szintén kicsit elkevertjük, majd hozzá adjuk a kakaós lisztet, ezzel jól kidolgozzuk, (mixerrel 2-3 perc), majd utána már csak a mixer villáival, vagy egy kézi habverővel bele forgatjuk a habot is. Nem kell annyira óvatosan mint a piskótánál, de azért agyon ne gyötörjük.
Egy 25 cm-is tortaforma alját kibélelünk papírral, oldalát lekenünk valami zsiradékkal (én zsírral szoktam), majd 175 fokos sütőbe toljuk, kb 25-30 percet sütjük, de ez sütőfüggő. Tűpróbát végezzünk.
A nagyobb tortákhoz (pl. fotóalbum) én hat tojásból készítettem, arányosan
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése